Bemutatkozik Kun Nándor:

Ki a vőfély, a ceremónia- és játékmester?

A lakodalmi alaphangulatot megteremtő, azt folyamatos ívben emelő, a vendégeket udvariasan és határozottan kezelő, az alapkérdésekben járatos személy. Aki e csodálatos nap minden részletére igyekszik figyelni, felejthetetlenné tenni. Tréfái soha nem otrombák vagy sértők.

Szükség van-e rá? Vidéken ez a csodálatos szerepkör soha nem szűnt meg, városban pedig reneszánszát éli. a népi hagyomány alapjain szolgálva ki a városlakók igényeit. Ez az egyetlen biztosíték arra, hogy a lakodalom zökkenőmentesen és az ellaposodás veszélye nélkül bonyolódjék.

Az elmondottak alapján nyilvánvaló, hogy bár minden vőfély elsősorban "önmagát adja", mégis alapvetően, két nagy csoportba ( népies és urbánus) sorolhatók. Mivel általában minden párocska kezdő, rosszul dönt az, aki egy általa tökéletesen szervezett eseményt hagy magára (lesz ahogy lesz alapon ) éppen a nagy napon. Gondoljunk bele, hány nap, hét, hónap munkája mehet veszendőbe egy unalomba fúló - egyébként csillogó külsőségű - nap végére.

Igen, szükség van a tapasztalt, jól beszélő, kellemes stílusú segítőre - függetlenül a vendégek számától.

A vőfély hármas feladata:

  • Ő az esemény "mindentudója". Illik mindent tudnia a lakodalmi protokollról.
  • Határozottan, de nagyon udvariasan, karmesterként" orientálja, mozgatja a vendégeket és a személyzetet (a konyhát, a felszolgálót, a zenészt, a fotó-videó szekciót.
    Nagyon fontos a lakodalom sikere érdekében a személyzet közti jó összhang. Ezért szerencsés, ha a vőfély tud "saját" fotóst, videóst, zenészt, stb. ajánlani.
    Mindenkinek könnyebb ha félszavakból értik egymást. Ez nagy segítség a fiatal párnak is, mert ha a rögzítésből bármi lemarad, vagy csapnivaló a minőség - utólag ez már nem korrigálható.
  • Nem játszik főnököt, merthogy senkinek nem főnöke (beleértve a fiatal párt is).

Figyelve minden történésre, profi hoppmesterként viszi a szót, a menyasszonyt és párját állítva középpontba, nem pedig önmagát öncélú verselgetésével. A nap királynője a menyasszony! Kötelező őt így kezelni és neki illik így viselkednie. Leszámítva egy-két csipkelődést, személyét más módon megközelíteni szentségtörés.

A vőlegény szerepe más. A "Miért neked legyen jobb barátom, mint másnak?" szlogent minden vőlegény megkapja, ő a „szenvedő, csapdába esett fél", akinek elveszett függetlenségét és "ügyetlenségét" csak az menti, hogy cserébe kap egy csodálatos nőt.

Ez a fajta kettős megítélés a viccelődő lakodalmi hangulat alapja, kiegészítve a "még meggondolhatjátok" fordulattal. Ezt igyekszik kihasználni egy, a szituációs helyzetkomikumra építő, egymást a másikról több szerepben "lebeszélni" próbáló kópé. Akinek persze minden próbálkozása meghiúsul.

A lakodalmas sereg heterogén társaság, akiből az ügyes játékmester már az események elején igyekszik "csapatot" kovácsolni. Nem vagyok szokványos vőfély és nem is törekszem erre. Bár az alapelképzelés határozott, a humor zöme a helyszínen alakul. Imádom a játékos vendégsereget és az esetenkénti verbális pengeváltást. Nálam nincs két egyforma lakodalom sem külsőségekben, sem szövegben. Fejem belülről nem "verses polc", hanem inkább pöttyös ötletbögre. A játékok rövidek, egyediek és mindig a mulatozásba folynak át.

Minden ízléses eszköz megengedett a jókedv fokozására. A legfontosabb, hogy az ifjú pár csak a legkellemesebb érzésekkel gondolhasson vissza, közös családjuk alapításának első óráira. Később jöhetnek a megpróbáltatások, jönnek a problémák, de ez a nap - legyen a mámor, a kacagás, az emlékkészités és az önfeledt mulatás napja.

Gondolom, ezt csak így érdemes csinálni, vagy sehogy.

Magyar Esküvő Újság